Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

PG Gyllenhammar om Volvon: "För det första var den ful..."

Tidigare Volvochefens känga mot Volvo Cars

Pehr G Gyllenhammar verkar inte imponerad över vad Volvo Cars har blivit.
När han provkörde Volvo XC90 tyckte han att den var ful, för grov och gav för dålig utsikt.
– Jag tyckte inte om den – och inte min fru heller, säger han till TT.

Sedan 1990-talet har Pehr G Gyllenhammar bott utomlands, med undantag för några år på 2000-talet. Men 85-åringen, som numera bor i Toronto, har definitivt inte glömt sitt hemland. I oktober är han aktuell med boken ”Perspektiv” i vilken han skriver mycket om Sveriges utveckling och sin tid som Volvochef.

Gyllenhammar har ofta kallats för ”Mr Volvo”. Mellan 1971 och 1993 var han vd och ordförande för den svenska fordonstillverkaren.

Enligt TT har han ägnat ett helt kapitel åt innovation i sin bok. Där lyfter han bland annat fram hur han som Volvochef försökte få bort löpandebandproduktionen från fordonstillverkarens fabriker. Detta för att ta fram 80-talsklassikern Volvo 240, en bil som han på den tiden med säkerhet kunde konstatera var ”världens säkraste bil, en av de bilar på marknaden som skapar mest värde”.

Dagens Volvo-bilar då? Nej tack, enligt Gyllennhammar.

– Jag provkörde Volvo XC90, när den första varianten kom. Men…för det första var den ful. För det andra för grov. För det tredje hade man dålig utsikt när man satt i den, säger han till TT.

Utanför hans hus står det istället en BMW parkerad på uppfarten.

I intervjun med TT pratar han om att han är övertygad om att familjen Wallenberg låg bakom att Volvos så kallade Norgeavtal sköts i sank i slutet på 70-talet. När sedan planen på att fusionera Volvo med franska Renault också stoppades tio år senare utgjorde det spiken i kistan för Wallenberg.

”Jag var färdig. Klar med Volvo, klar med Sverige”, skriver han i boken, enligt TT. ”Jag hade förlorat tilliten till Sverige”

Det är inte bara Volvo och Sverige som får sig en känga av Gyllenhammar. Överlag menar han att dagens elbilar inte håller måttet, med batterier som är för stora, för tunga och har för kort livstid.

Inte helt osökt kommenterar han därför Tesla.

– En Tesla har en tredjedel av sin vikt i batteriet. Den har ju två golv, ett för batteriet och ett för passagerarna. Det är egentligen en väldigt klumpig produkt – dyr och klumpig. Och så förlorar företaget pengar hela tiden, hävdar Gyllenhammar enligt TT.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com