Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar bygger 25 nya D-type

Liten serie tillverkas enligt gammalt recept.

Femtiotalets främsta tävlingsbil hette Jaguar D-type. Nu väcker britterna bilen till liv igen. En liten serie ska byggas.

Egentligen stod Jaguar D-type klar redan på våren 1953, men det var inte förrän året därpå som den kom till start i 24-timmarsloppet i Le Mans. Uppståndelsen blev enorm, tävlingsbilen såg ut att komma direkt från framtiden konstruktionen med en monocoque av aluminium baserades på Jaguars erfarenheter från flygbyggeri under krigsåren.

Med torrsumpssmörjning kunde XK-motorn monteras lågt i chassit och med hjälp av helsynkroniserad växellåda, differentialbroms och radialdäck såg D-type oövervinnelig ut, särskilt som den hade skivbromsar, samma som gav Jaguar en efterlängtad seger i Le Mans året före.

Men det första försöket tog slut redan vid midnatt, när Stirling Moss bakom ratten tvingades bryta för att bromsarna gav upp. Bilen rullade hela vägen ner från den långa raksträckan Les Hunaudières och in i Mulsanne. Byn alltså, inte kurvan.

Bentley Motors

Och verkligen inte Bentley-modellen.

Året därpå gick det bättre, när Mike Hawthorn och Ivor Bueb segrade i den annars så tragiska tävlingshelgen 1955 och sedan följde ytterligare två totalsegrar, innan konkurrenterna hade kommit ikapp och förbi 1958. Det året vann en Ferrari 250 Testa Rossa, ohotad när samtliga fem deltagande D-type bröt – en av dem med döden som orsak, efter att en stillastående Jean-Marie Brussin fått en Ferrari i sidan.

Då hade D-type förstås redan skrivit sin historia som en av de mest framgångsrika tävlingsbilarna genom tiderna, och en av de vackraste. Formen dikterades av dåtidens kunskaper i aerodynamik, men resultatet blev inte mindre slående för det.

Jaguar

Eller hur?

Ursprungligen hade Jaguar planerat att bygga 100 exemplar av D-type, men det blev bara 75. Därför rättar man nu, sent omsider, sitt misstag och färdigställer de sista 25 bilarna, på samma sätt som man skramlade ihop nio exemplar av den närbesläktade XKSS i fjol.

Bilarna ska byggas enligt samma recept och med samma metoder som gällde 1956 – eller tidigare, om så önskas. Så välj mellan kort eller lång näbb, smal eller bred vindruta och teknisk specifikation beroende på årgång.

Något pris nämns inte i pressmaterialet, men räkna med att tio miljoner kronor är för lite. Tycker du att det låter dyrt? Betänk då att originalbilarna i dag är värda det tiodubbla, eller ännu mer. Intresserade spekulanter uppmanas att slå Jaguar Classic en signal på +44 (0) 203 601 1255. Alla vi andra får fortsätta drömma.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com