Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hjul-kalendern Lucka 10: BMW M1

För exklusiv för Abba

Bakom lucka 10: BMW:s första riktiga sportbil. Bilen som var så unik att inte ens ABBA-Björn kunde köpa den på 70-talet.

BMW M1 debuterade 1978 och bilen byggdes bara i 455 exemplar. I Sverige är bilen mest känd som Björn Ulvaeus drömbil. Så exklusiv att inte ens en ABBA-medlem kunde köpa den på 1978-talet. Ulvaeus var hänförd efter en provkörning under ett besök på BMW-fabriken.
– Hemma kör jag en BMW 633, sa Björn. Och nu ska jag se min drömbil, M1. Men det är för svårt att ta in bilen till Sverige. Svenska tullavgifter kommer förhindra det.

Dessutom var modellen redan helt slutsåld.
Bilen hade inte mer än 277 hästkrafter från den raka sexan lånad från BMW 3,5 CSL, så magin kommer i stor utsträckning från designen.
Äran för M1:s former tillskrivs Giorgetto Giugiaro, men vi ser ju alla att Giugiaro blott kalkerat Bracqs fantastiska fantasifoster BMW Turbo från 70-talets början. Nåväl, BMW M1 tillkom som en dröm att ge Porsche spö i sportvagnsracing och för ändamålet behövde BMW bygga fyrahundra bilar för att modellen skulle homologeras i Grupp 4.
Uppdraget att konstruera och tillverka bilen gick till italienska Lamborghini, men italienarna hade fullt upp med att ha ont om pengar så samarbetet gick i stöpet. I stället blev det cabrioletspecialisterna Baur i Stuttgart som till slut fick ta hand om monteringen. När tillverkningen upphörde 1981 hade man under tre års tid lyckats skruva ihop drygt 450 exemplar av BMW M1.

Men hur gick det då med den ursprungliga idén att ge Porsche på tafsen? Nja, av Grupp 4 blev det inte så mycket, en sjätteplats i Le Mans 1979 noterades, och i stället startade BMW Motorsport en entypsserie kallad Procar BMW M1 Championship som en supportserie till Formel 1.
Procar-serien minns vi inte bara för att stora namn som Niki Lauda och Nelson Piquet vann mästerskap, utan också för att en av deltävlingarna kördes som ett välgörenhetsevenemang till förmån för del framlidne Formel 1-föraren Gunnar Nilssons cancerfond.

BMW M1 tekniska data
Mått & Vikt
Längd 436 cm
Bredd 182 cm
Höjd 114 cm
Hjulbas 256 cm
Tomvikt 1.300 kg
Motor & Drivlina
Motor 6-cyl rak, bensin, 3.453 cc
Max effekt 277 hk vid 6.500 r/min
Max vridmoment 330 Nm vid 5.000 r/min
Transmission 5-växlad manuell låda, bakhjulsdrift
Prestanda, Förbrukning & Miljö
Acc 0-100 km/h 5,6 sekunder
Toppfart 262 km/h
Bränsleförbr bl körn 12,9 l/100 km
CO2-utsläpp ca 300 g/km (beräknat)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com