Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ferrari Monza SP1/2 är svaret på våra böner

Vindruta är för veklingar.

En specialmodell från Ferrari gör som Barchettamodellerna från förr: skippar vindrutan och välkomnar vädret till de åkandes ansikten.

En av bilvärldens allra rökigaste modeller just nu heter Ferrari 488 Pista. Den är en gatgodkänd banspecialare, lätt som en fjäder och stark som en oxe. Eller kanske någonting mer sprinterartat, som en häst med väldigt välrenommerad stamtavla. Oxar är inte kända för att åka fort.

För några veckor sedan visade Ferrari upp en taklös variant av sin Pista, logiskt döpt till 488 Pista Spider. Här fanns all härlighet från coupé-Pista, men med möjlighet att få hela naturen inblåst i ansiktet.

Fast inte riktigt. Fortfarande hade den både sufflett och vindruta och därmed var den en kluns, 90 kilo tyngre än coupén. Vi frågade oss då varför Ferrari inte hade gått hela vägen, kastat bort både tygtak och vindruta och serverat oss en riktig lättviktare i stället för en vädervänlig kompromiss.

Bytbils illustratör

Ungefär så, fast snyggare.

Ferrari måste ha hört vår bön, för nu får vi vårt lystmäte och det med besked. Ferrari Monza SP1 och SP2 är precis, exakt, så som en öppen sportbil ska vara: fullständigt oanvändbar och alldeles, alldeles underbar. Se på den. Har du någonsin sett någonting så intagande?

Du kan till och med få den ensitsig SP1, med fast tonneau i stället för passagerarsäte. Vill du hellre behålla husfriden har SP2 både stol, störtbåge och ”vindruta” även för passageraren. Fast mycket mer än en spoiler är den inte, en stackars plexiflärp som ska försöka styra luftflödet över skalpen. Lycka till!

Inspirationen hämtas förstås från forna tiders Barchettamodeller, helöppna sportvagnar som skrattade komfortutrustning i ansiktet. Vad hjälpte väl en vindruta när Clemente Biondetti skulle vinna Mille Miglia?

Tekniken har man hämtat från Ferrari 812 Superfast, så under huven där fram huserar en V12 som utan överladdning lämnar 810 – japp, 810 – hästkrafter. Och eftersom man har sparat in på onödig lyxutrustning (jag menar vindrutan) landar vikten på 1.500 kilo innan man har fyllt på några vätskor. Okej, det är inte fjäderlätt, men det är i alla fall några kilo mindre än vad 812:an släpar på. Vad spelar det för roll? Se på den.

Bäst av allt? Det handlar inte om utställningsbilar, utan Ferrari kommer att serietillverka både Monza SP1 och SP2, så du och jag kan gå till vår lokala Ferrarihandlare och lägga handpenning i dag. Eller ja, serien är förstås begränsad och hör man till de få som godkänns som köpare lär man få slanta upp ett tvåsiffrigt antal miljoner kronor. Så visst, möjligheten att komma över en SP-någonting får ses som högst teoretisk.

Daimler AG

Du kan behålla din Mercedes-McLaren ett tag till.

Monza-modellerna lär vara starten på den Special Series-division som Ferrari annonserade i går. Själva säger de att Monza är först ut i ett nytt segment kallat ”Icona”, med nytillverkade modeller som hämtar inspiration från de mest stämningsmättade vagnarna från förr.

Vi kan alltså vänta oss fler karameller framöver i samma stil som Monza SP1 och SP2. Framtiden ser ljus ut för sportbilsvärlden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com