Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

”Europa borde kopiera USA:s elbilsstöd”

Vill antingen att bilarna tillverkas på kontinenten eller möter stränga krav

Större
Stäng
  • Frankrike vill att EU ska kopiera elbilsstödet som finns i USA. Foto: PIxabay
    Frankrike vill att EU ska kopiera elbilsstödet som finns i USA. Foto: PIxabay
  • Frankrike vill att EU ska kopiera elbilsstödet som finns i USA. Foto: PIxabay

Frankrikes finansminister vill att Europa ska kopiera reglerna för elbilsstöd som idag finns i USA.

Som du vet har Sverige ett statligt stöd för den som vill köpa en elbil. I dag får man 70 000 kronor i stöd om man köper en elbil (som max får kosta 700 000 kronor) och behåller den i sin ägo minst ett halvår, och det gäller vilken tillverkare som helst man köper av. Men det vill Frankrike ändra på, rapporterar Automotive News Europe.

Den franska finansministern Bruno Le Maire menar att EU borde anamma ett liknande elbilsstöd som för tillfället finns i USA. Där finns en subvention för elbilsköp på upp till 7 500 dollar, motsvarande 85 000 svenska kronor. Men då får bilen inte ha några komponenter från Kina, Ryssland eller andra ”enheter av utländskt intresse”. Presidentadministrationen har även publicerat vilka fordon gällande årsmodell 2022 och 23 som antagligen kommer klara av kraven för att få stöd och även tillverkas i Nordamerika.

– Vi måste spela med samma regler om vi vill försvara våra industrier, våra jobb och vår teknologi, säger Bruno Le Maire.

Villkoret – antingen tillverkas i Europa eller möta stränga miljökrav

I Frankrike får man för tillfället upp till 6 000 euro (5 000 från och med nästa år) i stöd för att köpa en elbil, om den kostar mindre än 47 000 euro. Dessutom finns det även stödprogram för att skrota äldre bilar med förbränningsmotorer.

Le Maire menar att man borde villkora och reservera stödet så att det liknar reglerna i USA: Antingen att det enbart gäller bilar som tillverkats på europeisk mark, eller som klarar av rigorösa miljökrav. Bakgrunden är att elbilstillverkningen i Frankrike och Tyskland riskerar att fler tusen jobb försvinner inom motor- och växellådstillverkning. Därmed har det höjts röster om att länderna borde utveckla en lokal battericellsindustri.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com