Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW:s nya koncept – 100 procent återvunnet

Alla komponenter och material ska tillverkas för exakt passform

Större
Stäng
  • BMW i Vision Circular
    Konceptet BMW i Vision Circular. Foto: BMW
  • Konceptet BMW i Vision Circular. Foto: BMW

BMW har presenterat ett nytt koncept med en vision hur framtiden ser ut 2040 och hur deras bilar ska tillverkas.

På bilsalongen i München har BMW visat upp ett nytt spännande koncept: BMW i Vision Circular. Det är ett av fem koncept som den bayerska biltillverkaren presenterar på hemmaplan.

Konceptet är en kompakt fyradörrars, eldriven BMW. Det som sticker ut med det här konceptet är att den är tillverkad i 100 procent återvunna material, eller förnybara råvaror.  Det inkluderar även batteriet. Bilen är designad enligt fyra principer som BMW har: RE-Think, Re:Duce, RE:Use  och Re-Cycle.

Enligt BMW så skapas en lyxig atmosfär inuti bilen genom olika materialval och produktionsmetoder, samtidigt som de ska ha ett ansvarsfullt förhållningssätt till miljön. Ambitionen är att visa vad som är möjligt i framtiden när det kommer till cirkuläritet. I stället för en traditionell skärm i mitten av instrumentpanelen ligger informationen ovanför, längst ned på vindrutan.

LÄS MER: Alpinas vd: ”Finns ingen efterfrågan på elbilar”

Bland annat ska rätt basmaterial användas, nya sammanfogningstekniker appliceras och användningen av lim ska minimeras. Alla komponenter och material ska även tillverkas för exakt passform, exempelvis genom 3D-printing.

Njurarna i kromstänger har omtolkats till en digital panel, medan BMW-loggan är graverad. Intressant nog saknar konceptet exteriörfärg. I stället är huvuddelen tillverkad i återvunnen och anodiserad aluminium.

Med det sagt, så kommer inte BMW tillverka konceptet, i alla fall inte just nu. Dock kan du räkna med att BMW kommer använda återvinningsteknikerna på sina framtida modeller.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com