Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Beskedet: Då anländer Mercedes värstingbil

0-200 km/h på sex sekunder

Större
Stäng
  • Mercedes-AMG Projcet One. Foto: Mercedes-Benz.
  • Mercedes-AMG Projcet One. Foto: Mercedes-Benz.

Den har försenats ett antal gånger, men nu har kunderna äntligen fått besked när värstingmodellen Mercedes-AMG Project One ska börja tillverkas.

I februari visade Mercedes upp en kort video på sin värstingmodell Mercedes-AMG Project One. Konceptet visades för första gången upp på bilsalongen i Geneve 2017.

Bilen har en 1,6-liters turboladdad V6-motor som har plockats från 2016 års Formel 1-bil från Mercedes. Motorn varvar upp till 1 100 varv/minut och ska producera mer än 1 000 hästkrafter. Topphastigheten uppges till mer än 349 km/h. Dessutom har den fyra elmotorer, varva en är integrerad i turboladdaren och en annan är monterad direkt på förbränningsmotorn ska ge ännu mer skjuts åt bilen. De två andra elmotorerna sitter på varsitt framhjul. Därmed har bilen även fyrhjulsdrift.

Vill man, kan man köra upp till 2,6 mil på ren el, och bilen ska även klara av 0–200 km/h på sex sekunder.

Nu rapporterar Autocar att AMG har skrivit till sina kunder som har beställt monsterbilen, att det första exemplaret kommer tillverkas nästa år. Project One har blivit försenat ett antal gånger.

Det var tänkt att den skulle lanseras för fyra år sedan, men komplexiteten att anpassa hybriddrivlinan i Formel 1-bilen till en personbil var stor. Tidigare i år har den testats på vanliga gator och visades även upp på bilsalongen i München förra månaden.

Allt som allt kommer 275 exemplar av bilen att produceras och varje fordon kostar 2,27 miljoner euro, motsvarande 22,7 miljoner svenska kronor. Och alla har redan sålts.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com