Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

9 tips – få din bil att klara vinterkylan

Det här ska du tänka på

Större
Stäng
  • Volvo 121 (Amazon)
    Volvo 121 (Amazon)
  • Vinterfälgarna korroderar dock bort snart.
  • Volvo 121 (Amazon)
  • Vinterfälgarna korroderar dock bort snart.
  • Volvo 121 (Amazon)
  • Vinterfälgarna korroderar dock bort snart.

Det gäller att vara förberedd när vinterkylan slår till. Även i mellersta Sverige kan temperaturen krypa ner under -20 grader. Här är 9 tips hur du håller din bil rullande under köldknäppen.

Protesterar din bil också på morgonen när temperaturen sjunker ner mot svinkallt? Om du inte har förberett bilen på kallt väder är det lätt att bilen inte startar eller blir stående längs vägkanten efter en stund. BytBil och Blocket har sammanställt 9 tips som gör det lite lättare för dig och bilen att klara den stränga kylan.

1. Är det riktigt kallt, använd motor- och kupévärmare eller bilens inbyggda värmare. Många bilar i Sverige är utrustade med motorvärmare och ett kupévärmaruttag inne i bilen. Använd dem när temperaturen är låg, det gör att du kan åka i väg i en varm bil, och att motorn slipper kallstarter som sliter och släpper ut avgaser. Många nya bilar är också utrustade med en inbyggd bränslevärmare som du kan starta via mobiltelefonen, det är en bekväm finess i det svenska vinterklimatet.

2. Undvik onödig tomgångskörning. Har du inte möjlighet att värma bilen i förväg ska du inte låta bilen stå och gå i flera minuter, för det är dåligt för miljön. Skrapa rutorna och kör i stället i väg så fort du har isfri sikt i bilen. Varva inte motorn för hårt, för oljan smörjer sämre innan den har blivit varm.

3. Rengör bilen från snö och is ordentligt. Att köra en bil med isiga och snöiga rutor är inte bara dumt och farligt, det kan även bli dyrt. Glöm inte taket om det har snöat ute. Om polisen stoppar dig när du har dålig sikt på grund av snö och is kommer det att bli 1500 kronor i böter. Ha alltid en snöborste och en vass isskrapa liggande i bilen så är du förberedd för vädrets makter.

4. Smörj låsen även om din bil har fjärrkontroll. Är det riktigt kallt ute kan ditt batteri bli urladdat och det gör att fjärrlåset inte fungerar, då kan du behöva komma in i din bil med hjälp av nyckel, och om du har smort upp låsen kommer de inte att frysa fast. Om det redan har frusit, prova att spruta in varm låsolja. Läs också på i förväg i bruksanvisningen hur du ska göra om fjärrkontrollen slutar att fungera.

LÄS MER: Här är bilarna som oftast drabbas av dyra fel

5. Kontrollera ditt bilbatteri. Se till att du har ett bilbatteri med full prestanda som inte tappat effekt. I annat fall kan det bli svårt att starta bilen när temperaturen går ner mot -20. Du märker det ofta på att bilen börjar bli trögstartad eller att vissa elektroniska funktioner oförklarligt kan börja strejka. Kör du ofta korta sträckor kan du också behöva ladda batteriet med en batteriladdare ibland. För vid korta sträckor hinner bilens generator inte ladda batteriet fullt efter kallstart och hög elförbrukning från till exempel elbakruta, elbackspeglar, elvärme i säten och en fläkt som går på högsta effekt.

6. Se till att du har spolarvätska för kallt väder. Under vintern måste du ha spolarvätska med mer etanol i, för att den inte ska frysa. Om du spolar med för mycket vatten på en kall ruta fryser den till en hinna som förstör sikten direkt. Se också till att vindrutetorkarna inte frusit fast på rutan innan du kör i väg.

7. Kontrollera frostskyddet i din kylarvätska. De flesta bilar som servas regelbundet i dag har tillräckligt med frostskyddsmedel i kylarvätskan, men för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att göra en kontroll, om bilens kylarvätska fryser kan motorn förstöras.

8. Smörj dörrar och baklucka så att de inte fryser fast. Det är lätt hänt att både dörrar och baklucka på bilen fryser fast när den går från varmt till kallt klimat. Om du först torkar listerna torra från kondens och sedan smörjer dem med lite silikonspray fryser de inte fast lika lätt.

9. Ha rätt säkerhetsutrustning i bilen. Förutom självklarheter som snöborste och isskrapa är det här utrustning som kan vara bra att ha i bilen för att vara förberedd:  Spade, reflexväst, varningstriangeln startkablar, bogserlina, ficklampa och första-hjälpen-låda.

LÄS ÄVEN: Klassikern är tillbaka: Renault 5 är här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com