Motornyheter från bytbil.com onsdagen den 10 februari 2016

Efter WHO:s rapport: Oslo förbjuder diesel

Det verkar råda dieselskräck. Efter att WHO omklassificerat Dieselångor till gruppen ämnen som orsakar cancer, kommer nu nästa dieselmotgång. Oslo förbjuder dieselbilar under vissa tider.


I Norge har utvecklingen länge varit, mer diesel. Regeringen har uppmuntrat bilköpare med bland annat skattsänkningar på dieselbilar, detta eftersom man trott att de är mer gynnsamma än bensinbilar för miljön. Men sedan det framkommit att diesel orsakar cancer verkar det bli en riktig klackvändning.

Det var sent på onsdagskvällen (13/6) som Oslos kommunfullmäktige beslutade att de kommer att kunna förbjuda dieselbilar i staden under de dagar av året som är mest förorenade. Kommunalrådet med ansvar för miljö och transport, John Elvestuen (Venstre), säger att det inte råder någon tvekan att den ökade diselbilsförsäljningen lett till större problem med kväveoxider.

Ska titta på bensinbilar

Efter beslutet gick till och med en ur kommunfullmäktige ut och sa att han nu ska börja titta på annonser efter begagnade bensinbilar. Utöver att förbjuda dieselbilar under vissa dagar, klubbades det även igenom att man ska förbjuda genomfart av tung trafik. Dock beslutades det inte om vilka områden av Oslo som kommer att beröras.

I Norge är det många som är rejält upprörda över beslutet. Överlag är det negativa rubriker och många anser att politikerna kör över vanligt folk. Norska Aftenposten har publicerat flera Facebook-inlägg där läsare rasar mot vad det kallar ett idiotiskt beslut. En läsare tycker att man i ren protest ska ställa sin dieselbil på tomgång utanför rådhuset.

redaktoren@bytbil.com