Motornyheter från bytbil.com söndagen den 7 februari 2016
Mercedes Ener-G-Force Concept drivs på vatten
Här är de första bilderna på Mercedes Ener-G-Force Concept som med en bränslecell drivs på vatten har bilen en räckvidd på 800 kilometer. Än så länge är bilen dock bara ett tankeexperiment.


Långt borta är de strama dragen från Mercedes G-klass, som tjänstgjort i mer eller mindre samma form sedan 1979. Nu pekar de första uppgifterna på att de gamla törstiga bensin- och dieselmotorerna också är på väg ut – till förmån för bränslecell som har vatten som enda utsläpp.

Tankar på taket rymmer vatten som via en ”hydro-tech-converter” konverteras till vätgas. Vätgasen blandas sedan med luft vilket är det som alstrar elektrisk energi. Elen sparas sedan i lagringsenheter under de breda sidoskärmarna som byter färg beroende på hur mycket kräm som finns kvar. Lagringsenheterna kan också bytas ut mot konventionella elbilsbatterier. Då kan räckvidden förlängas utöver de 800 kilometer som bilen i sitt nuvarande skick enligt Mercedes teoretiskt skulle klara av.

Bara på idéstadiet
Än så länge är tekniken bara på ritbordet, men att detta är en studie i hur Mercedes tänker sig att deras terrängbilar kommer se ut 2025.

En radar på taket – ”Terra-Scan” – söker av terrängen runt bilen och optimerar aktivt fjädring och stötdämparna för att ge bästa framkomlighet. Fyra elmotorer driver var sitt hjul och varierar hur mycket effekt som går till hjulet beroende på underlaget. Skulle ett hjul börja spinna bromsas det in utan att hindra eller ens vara kopplat till de övriga tre.

20-tumshjulen har fått däck i modell större för att säkra framkomligheten oavsett underlag. Bak på bilen har Mercedes gjort sig av med reservhjulet men behållit baljan som nu begåvats med ett verktygskit.

Ener-G som i G-klass
Designmässigt känns dragen, om än i futuristisk tappning, igen från nuvarande Mercedes G-klass. De tre fönstren längs sidan är en klar vink till gamla Geländewagen som alltså är inne på sitt 33:e tillverkningsår och designchefen Gordon Wagener medger nostalgiflirten.

– Den blandar in generna från Mercedes offroadikon G-klass men är modern och cool och ger en ledtråd om en ny början för designen på Mercedes off road-bilar.

Olof Adlercreutz
redaktoren@bytbil.com