Motornyheter från bytbil.com lördagen den 6 februari 2016

Krockade bluff-bilar översvämmar Sverige

På ytan ser allt se okej ut, men skenet kan bedra. Det har blivit allt vanligare att europeiska ligor köper upp krockskadade amerikanska bilar som de bygger om och säljer som ”oskadade”. Men de kan vara livsfarliga vid en krock.

Nyhetsbyrån TT rapporterar att under flera år har polisen utrett handeln med ombyggda bilar från Litauen. I de flesta fall handlar de om skadade fordon, ofta från USA, som blivit utdömda av försäkringsbolag. Bilar har fixats till och sedan säljs de vidare till Sverige. Polisens utredning ska inom kort lämnas över till litauiska myndigheter och förhoppningen är att ligorna ska åtalas.

De skadade och i vissa fall skrotade bilarna byggs antingen om – eller så används bilens identitet till en stulen bil. I de fall ligorna bygger om bilarna, så är säkerhet något som det inte läggs något större krut på.
– De kan vara ihopsvetsade på fel sätt, vara utan airbag och ha en stel rattstång som kan spetsa föraren vid en krock, säger Jan-Erik Heed, kriminalinspektör vid Citypolisen i Stockholm, till TT.

I fjol rullade det 65 000 bilar i Sverige som importerats från USA. Enligt företaget Carfax hade nästan en femtedel, 12 000 bilar, varit med om allvarliga incidenter innan exporten. 2 000 av bilarna hade till och med skrotats.

Det är främst dyrare bilmärken som ligorna siktat in sig på – och nu efter orkanen Sandy kan det bli än vanligare med att utdömda bilar kommer till Sverige. Ovädret drog in massa vatten och stora mängder bilar hamnade då under vatten. I USA går dessa inte att sälja och det innebär i många fall att bilarna exporteras till Europa.

Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com